Flere pindsvine-venner i Aarhus

Dyreværnsforeningen Pindsvinevenner i Danmark oplever en markant vækst i antallet af medlemmer fra Aarhusomårdet. Foreningen selv forklarer det med, at århusianerne har forstået alvoren i pindsvinenes fare for at uddø.

Tekst af Lærke Cramon og foto af Asger Ladefoged

Dorthe Madsen har travlt på plejestationen for pindsvin i Tranbjerg. Lige nu passer hun nemlig 53 pindsvin, som borgere i nærområdet har indleveret. Blandt hendes patienter er pindsvineunger med diarré, påkørte pindsvin, pindsvin med hundebid og pindsvin, som har spist af den gift, som haveejere bekæmper ukrudt eller dræbersnegle med.

 

Det er den landsdækkende dyreværnsforening Pindsvinevennerne i Danmark, der finansierer plejestationen i Tranbjerg. Foreningen har i perioden 2009 til nu øget sit antal af medlemmer i Aarhus med 34 %, og det er noget, der mærkes i Tranbjerg.

 

”I takt med, at vores forening har fået flere medlemmer, kan vi mærke, at der er kommet større interesse for pindsvinene. Jeg får langt flere henvendelser om tilskadekomne pindsvin end nogensinde før,” siger Dorthe Madsen, som driver plejestationen i Tranbjerg. Hun mener, at den stigende interesse for pindsvin skyldes, at folk har forstået alvoren i pindsvinenes situation i Danmark. Studier viser nemlig, at pindsvin vil være en uddød race i Danmark  om blot 15 år.

 

Det er ikke et sjældent syn at finde et overkørt pindsvin på vejene omkring Aarhus, men alligevel er det langt fra trafikken, som dræber og udrydder pindsvinene i Danmark.

 

”Haveejernes forbrug af gift er den helt store pindsvinedræber. Ferramol er et giftstof, der bruges mod dræbersnegle. Spiser pindsvin det, kan de forvente en ugelang og pinefuld død, ” siger formand for foreningen Pindsvinevennerne i Danmark, Kirsten Fournais.

 

For få årtier tilbage kunne pindsvin nemt blive 10-15 år gamle. I dag bliver de sjældent mere end to år. Deres levevilkår er nemlig blevet forringet markant. Kirsten Fournais fortæller, at den golde havemode med granit og sten betyder, at pindsvin har langt svære ved at finde et sted at føde deres unger og gå i hi. De har nemlig brug for kvas, gemmesteder og adgang til vand.

 

På landsplan har foreningen Pindsvinevenner i Danmark siden 2009 øget deres antal af medlemmer med 22 %. De ekstra kontingentkroner skal fordeles til landets 180 plejestationer samt oplyse om pindsvinenes fare for at uddø.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive offentliggjort. Krævede felter er markeret med *